Fordelene ved å lese for babyer

opprettet den under Barn

Det er aldri for tidlig - eller for sent å starte

 

Selv om babyen din ikke kan forstå alt i en bok eller uttale bokstavene i alfabetet er det ikke for tidlig å introdusere den lille for bøkenes magi.

 

"Å lese for babyer og små barn er så viktig," sier barnelege Sarah Klein, MD.  “Det er selve byggesteinene for språket. Og det gir verktøy for å danne livslange sosiale- og emosjonelle ferdigheter.”

 

Er du bekymret for at lesing er enda en aktivitet du må presse inn i en travel hverdag?  Fortvil ikke!  Å komme inn i gode lesevaner er verken tidkrevende eller komplisert, sier Dr. Klein. Å lese ved legging har mange positive fordeler for deg og barnet ditt.

Fordelene med å lese for barn
Lesing er en ferdighet som er viktig for dine barna gjennom skolegang og senere i livet.  Høytlesing fra bøker gir barna mange fordeler lenge før skolestart.
Fordelene er:
 • Språkferdigheter: Høytlesing stimulerer babyens spirende språkkunnskaper til å virkelig blomstre. Lesing introduserer dem for et utvidet antall ord og en mer kompleks språkoppbygging enn de ellers eksponeres for i daglig samtaler.
 • Tilknytning: Å sitte på fanget og bli lest for gir opplevelse av sikkerhet, kjærlighet og gir emosjonell trygghet. "Å ha denne en-til-en oppmerksomheten med babyen din styrker tilknytningen.
 • Emosjonell læring: Babyer ser ikke bare på bildene i favorittbøkene sine. De ser også deg rynke pannen din når en bokkarakter er frustrert eller når du smiler over den lykkelige avslutningen. "Babyen din etterligner uttrykkene dine og lydene du lager,". "Dette støtter tidlig hjerneutvikling

 • Å etablere rutiner: Dr. Klein sier at barn i alle aldre trives med rutiner. Lesing kan være et flott tillegg i de daglige rutinene. Hvis du for eksempel har for vane å lese ved leggetid, kan en bok signalisere til en baby at det er på tide å roe seg ned for å sove. (Alt som gjør leggetid enklere er verdt innsatsen.)
 • Skolesuksess: "Forskning har vist at omtrent en tredjedel av barna som begynner i barnehagen ikke har den  språkkunnskaper de trenger for å lære å lese," sier Dr. Klein. "Å lese for babyer og små barn hjelper med å utvikle disse verdifulle ferdighetene.

 

Hvordan (og hva) du skal lese for den lille?

Når skal du begynne å lese for babyen din? Det er aldri for tidlig - og det er aldri for sent. Tidligst mulig er best, men barn har fortsatt nytte av å bli lest for i alle aldre.

Noen tips for å gjøre lesingen morsom og effektiv:

 

 • Hver dag!

Les til barnet ditt i noen minutter hver dag. "Men prøv å få til så mye lesing du kan i løpet av en dag," enten en lengre leseøkt ved leggetid eller gjennom flere kortere leseøkter gjennom dagen.

Babyer holder bare interessen for en aktivitet i noen få minutter. Når de blir eldre, kan du holde barnas oppmerksom lengre og de kan få høre lengre historier.

 • Følg barnets oppmerksomhet

Vil barnet ditt hele tiden se på side 3 igjen og igjen? Bare bli med! La den lille peke på bildene de liker eller snakk om det du ser, selv om det betyr at du ikke får lest ferdig. Når barnet ditt er gammelt nok så la dem velge boken selv.

 • Ikke forvent at alt skal gå perfekt!

Når babyen din begynner å krype og bevege seg, kan det være utfordrende å få den til å sitte stille. Men selv om barnet løper rundt i rommet, vil det fortsatt ha nytte av å høre deg lese høyt.

Ikke bli frustrert hvis babyen ikke sitter stille på fanget ditt ved lesetid. Høytlesing trenger ikke å være et perfekt stille øyeblikk der alle følger med.

 • La dem utforske

"Babyer må utforske miljøet sitt," sier Dr. Klein. La dem oppdage bøker på sine egne vilkår - selv om det betyr at de holder boken opp-ned eller sikler over hele boka.

 • Velg de riktige bøkene

Babyer gjør det bra med tykke brettbøker de kan ha (og ja, tygge på). De liker lyse farger og store bilder. Når de blir eldre, kan du introdusere bøker med flere ord for å hjelpe deres språkutvikling, sier Dr. Klein.

 • Snakk om det

Du må ikke holde fast ved å lese alle ordene på alle sidene. Se på din lille lytter ved å peke på bilder, still spørsmål eller spekuler i hvorfor hundene har hatt på seg hatter på hodet mens de kjører bil.

 • Gjør deg klar til å gjenta deg selv

Barn elsker å lese de samme bøkene igjen og igjen (og igjen). Det kan være kjedsommelig, men repetisjon hjelper barna å lære, sier Dr. Klein. Så fortsett og les om den sultne larven for den 17. gangen denne uken.

Blir det for ille? Prøv å avtale at ved leggetid leser du den boken barnet ditt ønsker først - og etterpå en bok som du velger.

 • Ikke slutt å les når barna blir større!

"Barn i skolealderen har fortsatt fordeler av å lese sammen med foreldrene sine, spesielt fordi de prøver å lære å lese på egen hånd," sier Dr. Klein. "Prøv å bytt på å lese høyt for hverandre."

Før du vet ordet av det, vil ‘babyen din’ kunne lese selv – det er til og med mulig at du kanskje kommer til å savne den sultne larven….

 

 

 

 

Kilde:  Health Essentials - Cleveland clinic


Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din